Horloges

Dingen om te vragen om je uitzet bij elkaar te krijgen

Voor het eerst op jezelf gaan wonen is een mijlpaal die je niet snel zal vergeten. De eerste stap richting volwassenheid. Een eigen woning met alles wat daarbij komt kijken. Sommige mensen bereiden zich jarenlang voor op dit moment en anderen doen dit plotseling. Toch is het wel belangrijk om over enkele zaken na te denken. Het bij elkaar verzamelen van de uitzet is er daar één van. En hoe graag je ook anders zou willen, dit kost flink wat geld. Maar hoe kan je die nu het handigste bij elkaar krijgen.

Natuurlijk zal je in de eerste plaats veel geld moeten sparen om dit te bekostigen, maar dit hoeft niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk alles zelf koopt. Je kunt je verjaardag, kerst of andere speciale gelegenheden gebruiken om in plaats van overbodige cadeaus of geld spullen voor je uitzet te vragen. Maar waar moet je dan aan denken?

Spullen voor in de slaapkamer

De slaapkamerinrichting is ontzettend belangrijk voor een goede nachtrust. En geloof ons: dat kun je wel gebruiken wanneer je voor de eerste keer op jezelf gaat wonen. Het is daarom ook belangrijk om hier voldoende geld voor te reserveren. Een matras kopen is bijvoorbeeld duurder dan veel mensen denken. Bespaar hier echter niet op, want deze is van essentieel belang om goed te kunnen slapen. Met een goed matras bespaar je jezelf een hoop fysieke ongemakken. Natuurlijk kan het voor een ander heel lastig zijn om een goed matras voor jou uit te zoeken. Ga daarom samen op pad wanneer zij deze cadeau willen doen of vraag een bijdrage om er zelf één uit te zoeken.

Wil je kleinere cadeaus voor je uitzet vragen? Denk dan aan dekbedovertrekken, matrashoezen of accessoires. Alle kleine beetjes helpen en wanneer je deze zelf moet kopen kan het bedrag nog aardig snel oplopen.

Extra tip: weet je niet hoeveel dekbedovertrekken je nodig hebt? Gebruik dan de volgende regel: koop minimaal drie dekbedovertrekken, één voor op bed om direct op je dekbed te gebruiken, één voor in de was en één reserve. Zo heb je altijd genoeg in huis en grijp je nooit mis.

Keukengerei

Het zal je verbazen hoeveel spullen je daadwerkelijk in de keuken gebruikt. Bij het samenstellen van een uitzet zal je wellicht direct aan de grotere dingen denken, maar bekijk nu eens wat er allemaal in de keukenkastjes en lades van je ouderlijke woning ligt. Niet alleen keukenapparatuur, maar ook dingen die het koken gemakkelijker maken. Alleen al een uitzet voor de keuken maken kan dan ook al een enorme waslijst opleveren. Vraag tevens aan vrienden en familie wat zij echt onmisbare items vinden in de keuken en hou rekening met jouw eigen kookstijl. Online vind je daarnaast ook een aantal handige kant-en-klare lijstjes die je kunt gebruiken bij het samenstellen van jouw uitzet-/cadeaulijst.

Woonkamer en badkamer

Dan zijn er ook nog altijd items die je in de woonkamer en badkamer kunt gebruiken. Grotere meubels zal je doorgaans helaas zelf moeten kopen, maar er zijn gelukkig nog genoeg kleine items die je eenvoudig op je cadeaulijst kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken, een toiletrolhouder, accessoires voor in de woonkamer en badkamer, enzovoorts. Hoe meer je aan anderen vraagt, des te minder je straks daadwerkelijk zelf hoeft te kopen. Zo is het enkel nog noodzakelijk om de basis aan te schaffen en zo bespaar je uiteindelijk veel geld.

Begin zo vroeg mogelijk met het verzamelen van een eigen uitzet. Bijvoorbeeld vanaf je achttiende verjaardag. Zo heb je nog heel wat verjaardagen te gaan voordat je daadwerkelijk uit huis gaat en kan je ondertussen wel al een aardige verzameling beginnen.