Overig

Nachtlenzen: corrigeren jouw bijziendheid terwijl je slaapt

Dankzij de wetenschappelijke en technologische vooruitgang en de ontwikkeling van de modernste materialen en technieken beschikt het publiek over een steeds ruimer gamma van opties en alternatieven om hun oogaandoeningen te corrigeren.

Tegenwoordig zijn er brillenglazen die bijna alles kunnen behandelen: van astigmatisme of complexe gradaties, tot bijziendheid en andere. De eigenschappen van contactlenzen en hun materialen hebben het in feite mogelijk gemaakt lenzen te ontwikkelen die bijvoorbeeld dagelijks of gedurende lange perioden kunnen worden gedragen.

Nacht contactlenzen

Een van die verbeteringen, die voor veel mensen tot een betere levenskwaliteit heeft geleid, zijn nachtlenzen, d.w.z. lenzen die tijdens de slaap worden gedragen en gekenmerkt worden door een grotere zuurstoftoevoer, zodat het metabolisme tijdens het dragen niet verandert. Deze lenzen zijn het resultaat van orthokeratologie, een techniek waarbij lenzen geprogrammeerd worden gedragen tijdens de slaap om de refractieafwijking te wijzigen, te verminderen of (tijdelijk) te elimineren.

Orthokeratologie-lenzen werken als een mal en veranderen tijdelijk de kromming van het hoornvlies. Daarom doen mensen die deze lenzen dragen ze elke avond voor het slapen gaan in. Tijdens de nachtrust zullen de lenzen werken om het probleem de volgende dag te corrigeren.

Belangrijkste voordelen van nachtlenzen

De voordelen van deze contactlenzen zijn enorm, maar twee springen eruit: de onafhankelijkheid die de patiënten overdag verkrijgen, omdat zij geen contactlenzen of bril hoeven te dragen om te zien, en de controle op bijziendheid.

Het effect houdt de hele dag aan, en in sommige gevallen zelfs langer, maar het wordt aanbevolen dat de drager de contactlenzen elke nacht draagt om een goed resultaat te garanderen.

Volgens deskundigen zijn nachtlenzen aangewezen voor mensen bij wie het gebruik van een bril of traditionele contactlenzen overdag oncomfortabel kan zijn, zoals sporters, of voor mensen die ongemak (vooral droogheid) ondervinden van het gebruik van traditionele contactlenzen voor dagelijks gebruik.

Nachtlenzen worden ook aanbevolen om de progressie van bijziendheid te vertragen. In dit geval zijn kinderen en tieners de meest geschikte patiënten.

Waar kan ik nachtlenzen kopen?

Om nachtlenzen te kopen moet je eerst naar Meijler Optiek gaan. Alleen een specialist kan jouw specifieke geval beoordelen en je adviseren over het juiste gebruik. Het proces van aanpassing aan de nachtlenzen moet worden begeleid door een opticien, zodat je kunt genieten van deze technologie en een betere levenskwaliteit krijgt.