Tips

Waar moet je rekening mee houden als je op uitwisseling wilt?

Jaarlijks komen er duizenden studenten naar Nederland toe en gaan er duizenden Nederlandse studenten naar het buitenland. Zoals je waarschijnlijk wel weet, wordt dit ook wel een uitwisseling genoemd. Dit is een periode waarin de studenten kennis maken met andere culturen, maar ook met andere landen. Dit kan dus een leuke periode voor iedere student zijn. Lijkt het jou ook leuk om op uitwisseling te gaan? Dan kan dat natuurlijk de juiste keuze zijn, maar je moet wel rekening houden met bepaalde punten. 

Je hebt soms een paspoort nodig

Een van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden, is dat je waarschijnlijk een paspoort nodig hebt als je op uitwisseling wilt gaan. Kies je bijvoorbeeld voor een uitwisseling Canada met ASSE Nederland? Dan heb je een paspoort nodig. Je zult namelijk in Canada verblijven en dat is geen Europees grondgebied. Mocht je dus nog niet over een paspoort beschikken, dan kun je deze aanvragen bij de gemeente. Houd er wel rekening mee dat het enkele werkdagen kan duren voordat je paspoort klaar is. 

Je kunt heimwee krijgen

Wanneer je op uitwisseling gaat, dan is het mogelijk dat je heimwee krijgt. Heimwee houdt in dat je thuis mist. Dat dit kan gebeuren is ook erg logisch, want je bevindt je in een andere omgeving. Het is een ander land, een andere taal en ook een andere cultuur. Heimwee gaat over het algemeen vanzelf over en daarom is het verstandig om even door te zetten. Mocht het echt niet gaan, dan kun je de uitwisseling eerder stopzetten en terugkeren naar Nederland. 

Niet studeren? Dat is natuurlijk geen optie

Veel studenten die graag op uitwisseling willen gaan, denken dat het een vakantie wordt. Dat is zeker niet het geval, aangezien het de bedoeling is dat je tijdens de uitwisseling gewoon blijft studeren. Dat kan natuurlijk een moeilijke opgave zijn, vooral als je naar een land gaat waar het in de zomer erg warm kan worden. Mocht je niet aan het studeren toe kunnen komen omdat het gewoon niet lukt, dan is het verstandig om eens contact op te nemen met je eigen school. Er is namelijk een mogelijkheid dat je een gesprek kan voeren met je begeleider en dat het beter zal gaan verlopen.