Tips

Zorgverzekering en premie. Wat moet ik weten?

Een zorgverzekering is een verzekering, die verplicht is voor iedere inwoner in Nederland. Met behulp van een zorgverzekering betaalt iedereen voor een deel mee voor het zorgstelsel, zodat zorg in Nederland voor alle burgers betaalbaar en toegankelijk blijft. Omdat de zorgverzekering een belangrijke verzekering is, kan het interessant en verstandig zijn om een kijkje te nemen naar de veranderingen omtrent je zorgverzekering voor het komende jaar. Op deze manier kun je goed anticiperen op eventuele veranderingen in je zorgbehoeften of je persoonlijke situatie. Wat verandert er precies? Dat leggen we je kort en duidelijk uit in dit artikel. Lees gerust verder.

Gaat de premie voor mijn zorgverzekering omhoog?

De zorgpremie is het bedrag, dat je moet betalen voor je zorgverzekering, zodat je goed verzekerd bent voor (noodzakelijke) zorg in Nederland. Voor de basisverzekeringen geldt dat de inhoud bij iedere verzekeraar om en nabij hetzelfde is, omdat de inhoud van de basisverzekeringen wordt vastgesteld door de overheid. Toch kan het zo zijn dat de premies voor de basisverzekeringen heel erg kunnen verschillen per verzekeraar. In 2023 kunnen we een stijging van de zorgpremie verwachten. Naar verwachting zal de zorgpremie op jaarlijkse basis met ongeveer 127 euro toenemen. De reden hiervoor zijn voornamelijk de inflatie en vergrijzing. Ben je op zoek naar een zorgverzekering? Of wil je bekijken of je huidige zorgverzekering nog wel passend genoeg is? Dan is het in beide gevallen slim om gebruik te maken van een vergelijker. Een vergelijker kun je vinden op een vergelijkingssite voor zorgverzekeringen. Via zo’n site kun je bekijken wat de goedkoopste zorgverzekering is gebaseerd op je persoonlijke situatie. Wil je flink wat euro’s besparen? Dan is het erg aan te raden om zorgverzekeringen te vergelijken.

Wat gebeurt er met het eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag, die je eerst zelf moet betalen, voordat je verzekeraar de zorgkosten voor je vergoed. Het verplichte eigen risico is momenteel 385 euro. In het komende jaar zal het eigen risico ook 385 euro blijven. Wat wel verandert is de hoogte van de zorgverzekering. Om toch te kijken wat de goedkoopste optie voor je persoonlijke situatie is, is het aan te raden om jaarlijks je zorgverzekering te vergelijken.

Wat zijn de kosten van een zorgverzekering?

Wat kost een zorgverzekering? Wanneer je een zorgverzekering wilt afsluiten, kun je rekenen op een gemiddeld bedrag van om en nabij 140 euro. Wat een zorgverzekering kost voor jou, is afhankelijk van je eigen situatie. Wil je een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Of wil je simpelweg overstappen van zorgverzekering? Dan is dat goed mogelijk. Elk jaar kun je tussen 12 november en 31 december overstappen van zorgverzekering. Het is goed om elk jaar goed te kijken naar wat je behoeften zijn omtrent zorg voor het komende jaar. Zo kun je goed anticiperen op veranderingen in je leven. Let wel op dat de hoogte van je premie niet het allerbelangrijkste is. Lees ook goed de voorwaarden van je polis door, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Aanvullende verzekeringen. Hoe zit dat dan?

Behalve basisverzekeringen kun je er ook voor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Waarom? Het is simpelweg handig om je aanvullend te verzekeren als je in het komende jaar extra kosten verwacht, die je basisverzekering niet dekt. Hierbij kun je denken aan extra kosten voor je fysio of zelfs voor behandelingen voor orthodontie. Als je hoge kosten verwacht, is het dus slim om je voorafgaand goed in te dekken met een aanvullende verzekering. Welke aanvullende verzekeringen handig zijn voor jou, is afhankelijk van je eigen situatie. Let wel op dat je bij een aanvullende verzekering een paar euro’s extra boven op je basisverzekering moet betalen. Voor dat extra bedrag ben je echter wel iets uitgebreider gedekt voor eventuele zorgkosten.

Wat zijn de kosten voor een aanvullende verzekering voor zorg

Veel mensen in Nederland hebben een aanvullende zorgverzekering lopen. Ongeveer 80% van de Nederlanders heeft een aanvullende verzekering lopen. De kosten van een aanvullende verzekering zijn niet bepaald hoog. Je kunt al een aanvullende verzekering vinden tegen een premie van enkele euro’s per maand. Natuurlijk is de hoogte van een aanvullende verzekering wel afhankelijk van het type verzekering die je kiest.

Goedkoopste zorgverzekering 2023

Op zoek naar een goedkope zorgverzekering? Maak dan gebruik van een vergelijkingssite. Waar je vroeger een verzekeringsagent moest inschakelen, kun je tegenwoordig snel, gemakkelijk en direct een passende zorgverzekering afsluiten via het internet. Een vergelijkingssite is een handige tool om een passende verzekering tegen een goedkope premie te vinden, vergelijken en af te sluiten. Omdat de premie voor de zorgverzekering voor ieder individu verschillend kan zijn, is het slim om aan de hand van je persoonlijke situatie te kijken wat de best passende en goedkoopste verzekering is. Dit kan door een kijkje te nemen op een vergelijkingssite voor zorgverzekeringen.