Overig

Kant en klare maaltijden: hoe zit het nou precies?

We hebben allemaal een druk leven, dus het is niet vreemd dat veel mensen geen tijd hebben om elke dag een uitgebreide maaltijd te bereiden. Kant en klare maaltijden lijken hiervoor de ideale oplossing – en dat is in de supermarkten terug te zien: er is zo enorm veel keuze; van stamppot tot vegetarisch en van pasta tot maaltijdsalade. Voor iedereen zit er wel wat tussen.

Toch is niet iedereen even groot fan van kant en klaar maaltijden; ze zouden ongezond zijn en ook het opwarmen in de magnetron zou schadelijk zijn. Maar in hoeverre klopt dit? Wij gaan eens de feiten en fabels voor je op een rij zetten. Dit is alles wat je moet weten over kant en klare maaltijden.

Microgolven van de magnetron: wel op niet schadelijk?

Een veel gemaakte opmerking is dat je kant en klare maaltijden beter niet kan eten omdat het gebruik van de magnetron schadelijk voor je zou zijn. Maar klopt dit ook? Het korte antwoord luidt ‘nee’. De golven hebben niet per se een slechte uitwerking op je eten – en dus ook niet op jou. Echter, van warmte kunnen vitamines verloren gaan. Maar dit effect krijg je ook als je kookt, dus wat dat betreft hoef je je hier geen zorgen om te maken.

De samenstelling: is deze ongezond?

Dit is kritiek die veel kant en klare maaltijden krijgen: de samenstelling is niet gezond genoeg. En hier zit een kern van waarheid in; veel opwarmmaaltijden hebben veel zout en niet genoeg groente. Maar dit geldt absoluut niet voor alle magnetronmaaltijden. Voedingssites als www.fuelyourbody.nl/ zorgen dat ze hun aanbod aan kant en klaar maaltijden altijd gezond en gevarieerd houden. De meeste aanbieders van gezonde opwarmmaaltijden zorgen overigens ook voor veel keuze, zoals vlees, vis of vegetarisch.

Keuring: stelt de Voedsel- en Warenautoriteit eisen aan kant en klare maaltijden?

Nee, de Voedsel- en Warenautoriteit stelt geen specifieke eisen over de samenstelling of voedingsstoffen van kant en klare maaltijden. Wel dienen de fabrikanten zich zoals elke voedselaanbieder te houden aan hygiëne-, etiketterings- en voedselveiligheidsregels.

Overigens heeft het Voedingscentrum wél vastgesteld wat zij beschouwen als een gezonde kant en klare maaltijd. Daarvoor dient de maaltijd zich volgens hen aan de volgende eisen te voldoen:

De maaltijd moet…

– een grootte hebben van 450 tot 750 kcal per portie.
– tenminste 150 gram groente bevatten, al dan niet kant- en klaar.
– weinig verzadigd vet en zout bevatten.

Onnatuurlijk: waarom hebben kant en klaar maaltijden zoveel aparte toegevoegde ingrediënten?

Vaak kom je op de verpakking van de gemiddelde kant en klare maaltijden onbekende ingrediënten tegen, zoals emulgators en stabilisators. Dit zijn echter gewoon goedgekeurde middelen die de structuur van de saus goed behoudt. Andere vreemde woorden die je wel eens op een verpakking tegen kan komen, zijn de zogenaamde E-nummers. Dit zijn nummers die gebruikt worden om een bepaald ingrediënt aan te duiden. Ook deze zijn goedgekeurd en gewoon op te zoeken, zodat je precies weet wat je eet.

De smaak: hebben kant en klare maaltijden vaak een onnatuurlijk of plastic smaak?

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, dus hierover kan je onmogelijk geheel objectief blijven. De redenen die je het vaakst hoort over de “onechte” smaak van opwarmmaaltijden, zijn de zoutigheid en plastic nasmaak. Over die zoutigheid is wat te zeggen; veel magnetronmaaltijden uit de supermarkt bevatten namelijk best veel zout. Dat is ook waarom veel mensen liever kiezen voor een maaltijdsalade of kant en klare maaltijd van gespecialiseerde voedselaanbieders.

Het plastic is echter niet zozeer te verdedigen; alle kant en klare maaltijden worden volgens de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit verpakt en er zou hierdoor geen plastic smaak moeten hangen aan het eten. Ben je hier tóch bang voor, dan kan je je eten natuurlijk altijd eerst op een bordje of in een schaal doen en daarin opwarmen.