Overig

Het belang van motorkleding

Iedereen weet wel dat een motorhelm verplicht is. Maar wist je dat motorkleding in Nederland niet verplicht is? Toch is het verstandig om wel speciale motorkleding te dragen bij het rijden op een motor. Waarom precies, leggen we uit in dit artikel!

Bescherming

De eerste functie van motorkleding is bescherming. Wanneer je valt, biedt reguliere kleding namelijk niet voldoende bescherming. Dit is vaak te dun. Niet alleen gaat je kleding waarschijnlijk dus kapot, ook kun je zelf flinke wonden oplopen. Een motorpak is dik en gemaakt van stevig materiaal. Naast het opvangen van klappen, beschermt een motorpak je ook tegen kou en regen.

Comfort

De tweede functie van motorkleding is comfort. Op een motor zit je namelijk in een andere positie dan je normaal zit, staat of loopt. Een spijkerbroek bijvoorbeeld is hier niet flexibel genoeg voor. Hierdoor komt deze dus strak en oncomfortabel te zitten. Motorkleding is speciaal gemaakt om flexibel mee te rekken. Daarnaast is het lekker zacht waardoor het niet schuurt op je huid. 

Zichtbaarheid

Een derde functie van motorkleding heeft wederom met veiligheid te maken. Op een motorpak zitten namelijk vaak reflecterende delen. Hierdoor val je op in het verkeer, zodat andere weggebruikers je zien. Ook in het donker! 

Uitstraling

Tot slot ziet motorkleding er gewoon ontzettend stoer uit. 

Soort motorkleding

Bovenstaand hebben we de functies van motorkleding uitgelegd. Maar wat valt er nou precies allemaal onder motorkleding? Over het algemeen gaat het hierbij om een motorjas, motorbroek of een compleet motorpak. Daarnaast horen hier handschoenen en laarzen bij. Ook kun je er nog onderkleding onder dragen. Motorkleding is beschikbaar in verschillende materiaalsoorten. De meest voorkomende zijn leer, textiel en Gore-Tex. Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is het ene materiaalsoort dikker, en zit het andere misschien weer fijner. Welke het beste voor jou is komt aan op persoonlijke voorkeur. Verdiep je dus in de kenmerken van de verschillende soorten motorkleding. Leer heeft bijvoorbeeld speciaal onderhoud nodig. Je dient het schoon te houden en in te vetten. Een lederen jas of broek is echter niet geschikt voor in de wasmachine. Hiervoor bestaan speciale leer reinigingsmiddelen. 

Waar haal je het?

Voor motorkleding van goede kwaliteit kun je terecht bij Champion Helmets. Ook kun je hier terecht voor verschillende soorten helmen